Driver Problems? Questions? Issues?
Put OSR's experience to work for you! Contact us for assistance with:
  • Creating the right design for your requirements
  • Reviewing your existing driver code
  • Analyzing driver reliability/performance issues
  • Custom training mixed with consulting and focused directly on your specific areas of interest/concern.
Check us out. OSR, the Windows driver experts.

OSR Seminars


Go Back   OSR Online Lists > ntdev
Welcome, Guest
You must login to post to this list
  Message 1 of 2  
02 Jan 18 21:40
ntdev member 176564
xxxxxx@gmail.com
Join Date:
Posts To This List: 3
Bifurcated Pci-e bus link speed throttled after bios mod

Hi, I apologize if the topic of my inquiry is not relevant to the subject matter of the forum but I really could use some expert help. The issue is in regards to a bios mod that i made that bifurcated my last pcie port on the motherboard into two separate pairs of lanes. The motherboard is an Msi X99a motherboard with a 6850k cpu. The mod altered address 0x539 inside of the IntelRcSetup module setting it to 0x0 which caused the IOU 8X integrated IO controller to split into two. Usually you have four controllers DMI at 4 lanes, IOU1 at 8X, IOU2 16X, and IOU3 also at 16X. After successfully bifurcating the 8X port I installed a Plextor M8Pey Nvme 4x pcie card in the 8x slot and a Samsung 950 Pro nvme drive in the onboard M.2 connector. I also used a Supermicro bifurcated 8X to 4X4X adapter riser card to allow the Plextor Nvme to operate using the 2nd 4X lane pairs off of the motherboard while at the same time the M.2 is set to Pci-e operation. This worked great at first until I noticed that randomly the Plextor drive would sometimes initialize its negotiated link speed at 2.5 GT/s as opposed to 8.0 GT/s. This shifting was random. In matter of fact I found that reinstalling the Nvme driver would force 8.0 GT/s operation at reboot every time. So it makes me think that there must be setpci setting to fix it at 8.0 gt/s mode but i have no idea how to fix this. I should note this is in Windows 10 64. I am verifying my link speed with HWinfo and Siv64. Also I verified that the link speed issue was a direct result of the mod and not related to the riser card, and goes away when I undo the mod. My theory is much like how my video cards shift the link speed from 2.5 to 8 gt/s I am hopeful for a software solution. If anyone can make any suggestions i would appreciate it, Thank you.
  Message 2 of 2  
03 Jan 18 12:22
ntdev member 176564
xxxxxx@gmail.com
Join Date:
Posts To This List: 3
Bifurcated Pci-e bus link speed throttled after bios mod

Maybe enabling ?PCI-E Extended Sync? on the two ports that host the Nvme drives can solve this issue? Food for thought.
Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You must login to OSR Online AND be a member of the ntdev list to be able to post.

All times are GMT -5. The time now is 00:50.


Copyright ©2015, OSR Open Systems Resources, Inc.
Based on vBulletin Copyright ©2000 - 2005, Jelsoft Enterprises Ltd.
Modified under license